Huskylyan

Huskylyan

Det som skulle ha varit SKÅNEDRAGET

Nu har vi en bloggPosted by Sandra Olofsson Mon, December 21, 2009 22:57:22
Vad ska man säga. Den tilltänkta tävlingen SKÅNEDRAGET blev inställd pga snön. Dock satte det inte stopp för alla oss draghundsentusiaster från att ha en träff på snö och köra släde! Förberedelserna inför tävlingen hade varit för många för att bara lägga ner allt.
Lotta var först på plats. Vägarna var glashala och fulla med nysnö. Det är ingen som plogar en söndag. Jag körde hundbussen med alla hundarna och Maja. Adam körde Mitsubishin med släpet bak. Jag körde på i en jämn hastighet så att däcken fick ordentligt fäste. Jag ser att det är en rejäl uppförsbacke sista biten till Ullstorps kursgård där vi skulle vara, så jag tar ordentligt med fart uppför, kör runt svängen. . . . och där har en bil kört fast! Jag blir tvungen att stanna mitt i den branta biten. Adam strax bakom mig. När vi fått på snökedjorna på den fastkörda bilen och knuffat igång den är det så dags för oss. . . . . Givetvis gick det inte att få fäste mitt i den värsta uppförsbacken med all den tyngden på våra bilar. Vi kasar neråt. Vi kopplar loss släpet och ställer det vid sidan av vägen och försöker backa ner bilarna. Mitsubishin som ändå har fyrhjulsdrift bara sugs ner åt sidan och nästan välter. Vi får inte upp den. Så vi låter den stå där. Med hundbilen så tar vi spåren vi ska köra på om 45 minuter. Där ligger ca 0,5 meter snö. Dock går det bra att ta sig fram. Vi kör och kör tills. . . . .ja, det dyker upp en ännu värre backe än den vi kasade ner för och blir ståendes där mitt i backen ca 400 m från starten. Vi står alltså mitt i spåren!!!!! Jag tar Maja och promenerar till kursgården. Lotta ringer efter traktorhjälp. Traktorhjälpen visade sig vara en Nissan King Cab. Ja, ja, med gasen i botten kom så Adam upp med den ena bilen efter den andra. LIKBLEK! Han trodde det var slutet när han skulle ha upp Mitsubishin och det hela såg ut som skenande, stegrande hästar. Skam den som ger sig. Med allt folk samlat, kraftigt försenat pga oss, fixar vi till fikan medan Lotta har bangenomgång. Det var en hel del människor som trotsat SMHI´s varningar om att ge sig ut på vägarna, bara för att köra hund. Det var folk ända från Danmark. En hel del Höörs bor hade dykt upp för att se på. Kul.
Det blev både många och stora spann som gav sig ut i spåren. En del körde för första gången andra var ruttinerade mushers. Spannkombinationerna var från 2-spann upp till 8-spann. En del hade passagerare med sig i säcken, på andra slädar stog man två samtidigt. Vissa körde den tilltänka tävlingsrundan på 4,2 km, andra längre. En sak är i alla fall säker. Alla hade en helt fantastisk dag. Det var trevligt att träffa alla som var där och kunna dela med sig av sina erfarenheter.
Ronja fick stå på släden med Adam bakom ett 6-spann. Jag körde sedan ett 4-spann. På nästa fyrspann fick Mattias stå med på släden. Både Ronja och Mattias tyckte att det var en upplevelse svår att beskriva med ord. Det är då man själv minns sin första gång och kommer ihåg hur det var. Det är en upplevelse var gång man kör hund men släde är något alldeles speciellt.
Glada och nöjda med dagen for så alla hem. Jag trodde att vår otur var över. Ack så fel jag hade. När en bil skulle köra hem fick de inget grepp med däcken och bara k-a-s-a-d-e ner och rätt in i vårt släp! Två helt bucklade sidor och knäckt lamphållare var vår förlust. Det var dock värre med bilen som hade mer skador och dessutom var alldeles ny! Tur i oturen var nog ändå att släpet fångade upp bilen och kilade fast sig så att de inte for rätt ut och välte med bilen.
Trots allt som hände så var det mycket trevligt. Planerna på en tävling i mars är redan i full gång. Med lite hundkörarskola för nybörjare, någon föreläsare o.s.v. Mer information kommer nästa år.
Har laddat upp några bilder från SKÅNEDRAGET i ett eget galleri på vår hemsida. Välkomna att titta. Sedan finns där en artikel om SKÅNEDRAGET i Lokaltidningen.
Jag har så smått börjat uppdateringen av sidan på flera ställen, så glöm inte kika runt lite där och upptäck alla nya saker jag skriver om.

  • Comments(1)//blogg.huskylyan.com/#post77